Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 9 januari 2013

Barnstol och mat

I helgen som var hämtade vi hem vår gamla Hokus Pokus stol från syrran.
Hon hade den när hon växte upp, jag hade den och hennes tre barn har haft den.
Så den är välanvänd! Inte världens vackraste kanske, röd med illgröna dynor :-), men det är ju nästan ett måste att ha den till Emil också.
Kanske köper vi en IKEA-stol också som man lätt kan lossa benen på och ta med när man åker och hälsar på hos folk. Billig och lätt att rengöra!

I alla fall så provade vi stolen igår och Emil gillade den skarpt. Lite småvinglig, men inte värre än att det funkade. Först provade vi med kudde bakom ryggen, men då blev det lite trångt framme vid lilla magen. Provade utan kudde och...det funkade det med! (När blev han så här stadig att sitta??? Hmm)

Kliar lite i fingrarna att börja lite med smakisar. Lite lite gröt och kanske lite lite av nåt vi äter (nåt lämpligt alltså, nån sås utan salt bara för att få smaka lite). Blir ju något kryddmått max. Är så nyfiken på att se om han är intresserad eller inte! I helgen tittade han intresserat på min tallrik på barnkalaset, men marängsviss känns inte lämpligt att ge honom till att börja med. Är nog bra att inte trigga igång sockersmaksinnet på en gång ;-)

Fast jag väntar nog tills han har bajsat i alla fall. Nu är det 9 dagar sen... Det lär bli översvämning i blöjan. Undrar om det är stor risk för förstoppning även vid smakisar, eller om det är större risk när han börjar äta större portioner?

Min plan är att göra egen barnmat och varva det med burkmat så att han är van vid att äta både och.
Vill ju verkligen att han kan äta burkmat också för det är praktiskt om man ska bort.
Samtidigt är det ju både billigare och lite roligt att kunna göra egen mat. Då vet man ju precis vad som är i maten och man kan välja smaker lite själv.

Har ju redan bunkrat upp med lite potatis/palsternackspuré, tror det var morotspuré och så katrinplommonpuré och päronpuré (men de får nog vänta lite, men skönt att ha dem hemma ifall man vill få fart på hans mage).

4 kommentarer:

  1. Kul med en stol som gått i arv.

    Nils har haft problem med magen, inte bajsat på ca 10 dagar och haft ont. Vi har fått ge laktulose i omgångar sen han var 1 månad. Nu när han börjat äta riktig mat och man kan ge honom frukt och katrinplommonpure så känns det äntligen som det börjar ordna sig. Signe var också hård i magen i början. Upplevde att en mixad kiwi plus banan (så det blir lite snällare smak) om dagen var det som fick ordning på Signes mage och nu har vi börjat ge det till Nils.

    www.mammatea.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju extra kul när man har egna minnen av den när man var liten. Minns hur roligt det var när mamma la den ner och man fick sitta och leka med ratten, eller när hon la den åt andra hållet och man fick ett bord istället och kunde klättra i och ur stolen själv :-)

      Emil hade problem med magen som riktigt liten. Ont och bajsade (utan att överdriva) säkert 14 gånger om dagen. Men när magen väl började funka så har han bara bajsat ca en gång i veckan, ibland var 9-10 dag. Men tack och lov utan att ha magont. De säger ju att de inte kan bli förstoppade av bröstmjölk, men börjar man med smakisar kanske de kan det?
      Ska lägga kiwi- och banantipset på minnet, det kan vara bra framöver kan jag tänka mig!! Tusen tack!

      Radera
  2. Tips på bra och enkla recept att göra själv är boken - Första & andra mosboken! :] .. Till och med jag som är kass på mat och inte riktigt har ett göra-själv-intresse tycker den e bra :].
    .. Och jo, ge bebis annan mat är ju så stort & kul :] lycka till med det!
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den verkar kanon! Har beställt den :-)
      Kram

      Radera