Lilypie Second Birthday tickers>

torsdag 12 juli 2012

Vecka 36 (35+1)

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.
Info lånad från gravid.se

Barnet ökar mellan 25 och 30 gram per dag och vikten är ca 2750 gram. Om bebisen skulle födas nu skulle den klara sig utmärkt utanför livmodern, då allt nu är fullt utvecklat.
Nu ligger nästan alla barn med huvudet nersjunket i bäckenet vilket gör att magen sjunker ner mer. Detta kan öka trycket på kvinnans urinblåsa vilket gör att hon behöver kissa oftare. Samtidigt minskar trycker på lungorna och det blir lättare att andas.
Kvinnan har kanske gått upp mellan 11 och 14 kg eller mer. Hos vissa kan det börja läcka råmjölk ur bröstvårtorna. Många börjar dock läcka råmjölk redan i ett tidigt stadie av graviditeten. Råmjölken är en gulvit vätska som innehåller mycket näringämnen som barnet får i sig när det ammas för första gången. Råmjölken övergår sedan till riktig mjölk som är vit och tjockare.
Info lånad från gravidkalender.se

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.
Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC.

Info lånad från blimamma.se

Precis som en nyfödd

I den här veckan har barnet vuxit så mycket att det nästan helt fyller ut den förut så rynkiga huden – nu är den slät och fin, eftersom fettet under huden är färdigutvecklat. Ansiktet är en smula rundare och huvudets diameter är 90 mm.
Barnet kan få hicka då och då – det får det av att öva sig på att andas, som en förberedelse för livet utanför livmodern.
På det här stadiet kan barnet göra allt som en nyfödd kan.
Det har flyttat sig längre ner i bäckenet. De flesta barn ligger med huvudet nedåt – bara några få ligger med stjärten först. Om det gör det, är det dags att försöka få det att vända sig.

Bara fyra veckor kvar!

Din livmoder befinner sig säkert under dina revben.
Runt vecka 34 undersöker barnmorskan din mage för att avgöra hur barnet ligger i livmodern. Det kan ha ändrat sig många gånger under graviditeten. I vecka 34 till 36 lägger sig barnet som regel i rätt position och blir kvar där.
Har du märkt om kulan har flyttat sig lite längre ner? Har den sjunkit? Du tycker kanske att det är lättare att andas.
Även om det har blivit lättare att andas är det inte ovanligt att man på det här stadiet känner sig trött på graviditeten. Du sover förmodligen inte tillräckligt mycket, har ont i ryggen, känner dig stor, blir andfådd efter minsta ansträngning och svettas mer än vanligt. Allt detta är normalt, även om det knappast är någon tröst. Så låt oss prata om något mycket roligare – hur vet man när det har satt igång?
Du har kanske redan upplevt sammandragningar, så kallade förvärkar. (De riktiga värkarna är regelbundna och blir gradvis kraftigare och kraftigare. De går inte att vila bort – de försvinner inte, men det är en paus mellan dem.) Ett av de första tecknen är att du eventuellt stöter ut slemproppen, geléaktigt slem som har täckt livmoderhalsen de senaste nio månaderna. Det kan fortfarande dröja ett tag tills du föder, men det är ett tecken.

Info lånad från libero.se

Kommentar: Jo, att magen sjunkit konstaterade vi båda två igår direkt efter vändningsförsöket.
Helt plötsligt blev det en päronform istället för rund. Antar att det berodde på bebisens läge med huvudet uppåt. Han låg dubbelvikt som en fällkniv (åtminstone med ena benet) och hade benet uppe vid huvudet.
De är viga de små rackarna - tänk om en annan skulle prova på den ställningen. Jag är glad att jag fortfarande kan rulla ur sängen ;-) Hahaha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar