Lilypie Second Birthday tickers>

torsdag 2 februari 2012

Vecka 13

Vecka 12+1 nu :-)

I vecka 13 är fostret knappt 7-8 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 25 gram. Magen har börjat växa lite, men omgivningen ser oftast ännu inte att du är gravid.
Nu börjar fostrets skelett, stämband och tandanlag och att utvecklas. Livmodern är stor som en knytnäve och eftersom risken för missfall har minskat känner många gravida ett större lugn och är mer tillfreds med sig själva.
Du befinner dig nu i början på andra trimestern (tidsperioden om tre månader) och det är runt vecka 13-28 vanligt att man besöker en barnmorska för andra gången. Barnmorskan lyssnar på fostrets hjärta med hjälp av en apparat som sätts på magen. Både du och din partner kan på så vis höra barnets snabba hjärtljud. Barnmorskan kollar även ditt blodtryck, blodsocker och känner på magen så att fostret ligger som det ska.

info från gravidkalender.se

Eventuellt illamående i början av graviditeten har för de flesta kvinnor upphört helt, vissa känner dock av illamåendet under hela graviditeten. Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända.

Barnet är nu 11 veckor gammalt och ca 65-78mm långt från huvud till stjärt. Det är färdigbildat i den mån att barnet nu bara ska växa och mogna, tills att det kan överleva utanför sin mammas kropp. Inälvorna har nu börjat förflytta sig längre in i kroppen. Bukspottskörteln börjar producera insulin och levern börjar utsöndra galla. Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.
Det är inte ovanligt att gravida får ändtarmsbesvär som exempelvis hemorrojder, klåda eller sprickor.

info från gravid.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar