Barnets kropp håller nu på att bli rundare, men huden är fortfarande rynkig och det har börjat bildas pigment.
Lårbenet är nu omkring fyra cm långt och huvudets diameter är mellan fem och sex cm.
Barnets lungor tar ett jätteskutt den här veckan, när alveolerna bildas. Barnet fortsätter med sina andningsövningar.
Det är kanske svårt att föreställa sig, men om ditt barn föddes nu skulle det ha en chans att överleva.
Nu börjar din mage verkligen att ta plats.
Du kan fortfarande uppleva humörsvängningar. Ibland oroar du dig kanske över om du någonsin ska bli dig själv igen. Den typen av känslor är ganska vanliga i det här skedet av graviditeten. Det beror som vanligt på de hormonella förändringarna. Det finns inte så mycket att göra åt det. Att känna sig känslosam är en del av graviditeten. Det kan på sätt och vis hjälpa dig att förbereda dig för det som komma skall.
Om du känner dig full av energi – använd den. Du har stora utmaningar framför dig.
Du märker kanske att du då och då råkar kissa några droppar när du hostar, nyser, tränar eller försöker lyfta något. Ingen panik! Nåja, det är kanske lättare sagt än gjort. Det kallas stressinkontinens och är helt normalt, eftersom din livmoder nu befinner sig över urinblåsan och trycker på den.
Gör knipövningar och fortsätt att göra dem – även efter att du har fått barnet.
info lånad från libero.se
Din mage blir större och desto mer påverkar den din matsmältning. Vissa kvinnor kan dras med förstoppningsproblem eller halsbränna. Halsbränna kan du själv försöka lindra genom att äta många små mellanmål istället för färre rejäla måltider. Ta gärna en lätt promenad efter maten för att hjälpa matsmältningen på traven. Nu går det att känna (palpera) barnets olika delar genom bukväggen. Det kan smärta i sidan av magen, det är livmodersmuskeln som töjer sig. Smärtan bör försvinna efter vila. Nu brukar sammandragningarna (förvärkarna) bli påtagliga. De tar tag om barnet och masserar det.
Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g. För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.
Innerörats ben har hårdnat och då hörseln blivit skarpare kan barnet särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Tänk dig hur bullrig din kropp är. Magen bubblar, hjärtat bankar och blodet forsar. Ditt barn kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds. Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling.
info lånad från gravid.se
Barnet väger runt 500 gram och är ca 29 cm långt från hjässan till hälen. Storleken kan jämföras med ett smörpaket. Bukspottskörteln utvecklas och börjar tillverka hormoner och insulin. Insulinet transporterar blodsocker till cellerna.
Barnet utforskar sin kropp med sina händer och kan nu suga på tummen. Livmodern sträcker sig ca 3 cm över naveln. Barnet börjar få hudpigment, men huden är fortfarande mycket skrynklig. Svettkörtlar har utvecklats och huvudet har fått mer hår. Om barnet föds nu finns det en liten, liten chans att det överlever. För varje dag som går ökar oddsen att barnet klarar sig.
Kvinnan kanske nu har gått upp ca 7 kg. Det är vanligt att känna sammandragningar ibland, men detta är inget som är farligt för barnet på något sätt. Sammandragningarna är ett sätt för livmodern och kroppen att träna inför förlossningen. Om man har besvär av mycket sammandragningar kan det vara ett tecken på att man behöver ta det lugnt och inte stressa. Om kvinnan är stressad och har hög puls får barnet i magen automatisk högre puls. För att koppla av kan kvinnan vila minst en timme varje dag, utöva yoga, lyssna på lugn musik eller liknande.
info lånad från gravidkalender.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar