Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 4 april 2012

Välkommen vecka 22 :-)

Vecka 22 (21+0)

Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen. Kom ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka ditt tandkött och få det att svullna.

Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.
info lånad från gravid.se
 
Fostret börjar nu få mer regelbundna sovvanor och är livligare än tidigare. Det är inte ovanligt att du känner kullerbyttor i magen och rörelserna kan kännas utanpå om man håller handen på magen.

Just att pappan kan känna rörelserna innebär ofta att man kommer närmare varandra och att graviditeten känns nu mer verklig även för pappan.
Längden från häl till hjässa är nu ungefär 28 cm och det väger ca 430 g. Fostrets känsel, hörsel, syn och smak utvecklas allt mer dag för dag. Runt vecka 22 upplever vissa kvinnor också en ökad sexlust. Barnet ligger väl skyddat i livmodern och skadas inte av sex. Detta kan därför vara ett utmärkt tillfälle för dig och din partner att komma närmare varandra. Håll gärna en öppen dialog om er sexualitet och hur ni vill ha det tillsammans.
Kvinnans bäcken är nu mjukare än tidigare, vilket kan ge smärtor i rygg, ljumskar och blygdben. Hur smärtan upplevs är väldigt individuellt och vissa kvinnor är lyckligt förskonade från detta.
info lånad från gravidkalender.se


Barnet liknar en nyfödd i miniatyr. Barnets sinnen utvecklas och mognar från dag till dag och dess hjärna och nervändar är nu tillräckligt utvecklade för att kunna förmedla känslan av beröring.
Vid ultraljudsundersökningar på barn i den här åldern kan man se dem röra vid den innersta fosterhinnan, röra vid sitt eget ansikte och sträcka ut handen och ta tag i navelsträngen. De är redan små upptäcktsresande.
Man kan tydligt se ett par läppar. Barnets fortplantningssystem håller på att utvecklas.

Är du varm och svettas mer än vanligt? Precis som många andra av kroppens organ blir sköldkörteln också mer aktiv under graviditeten. Det kan innebära att du känner dig varmare.

Vid den här tidpunkten tycker många kvinnor att det är ganska behagligt att vara gravid. Du kan fortfarande böja dig ner och sitta bekvämt, det borde inte vara något problem att gå och illamåendet är som regel försvunnet. Så du mår antagligen rätt så bra.
info lånad från libero.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar