Lilypie Second Birthday tickers>

fredag 20 april 2012

Pappaledighet

Hörde på radion imorse att de funderade på att utöka pappaledigheten, dvs öka den del som är obligatorisk för papporna, om det är så att jämställdhetsbonusen inte fungerar.
Urkorkat tycker jag.
Inte att papporna ska vara hemma alltså, men att inte familjer kan få bestämma fördelningen själva. Det kanske inte alls passar vissa familjer. Ibland kanske man inte ens kan göra som man vill, om det är så att mamman blivit arbetslös (hände en av mina vänner under hennes mammaledighet) och pappan har fast jobb.
Det blir ju en väldig skillnad ekonomiskt för en sådan familj om inte man kan välja att mamman kan få vara hemma mycket längre tid än pappan.
Sen tycker jag ju att grundtanken är bra - att pappor ska ha precis lika stor MÖJLIGHET att vara hemma med sina barn. Men att med lagen tvinga att göra likadant i alla familjer är jag emot!

Jag tycker det är lite smårörigt bara hos oss. Då tjänar vi ändå hyfsat lika mycket båda två, så rent ekonomiskt tror jag att det kvittar vem av oss som är hemma. Min chef undrar redan NU hur länge jag tänkt vara hemma. Det är ju inget vi detaljplanerat än. Jag ska vara hemma första tiden. Så länge jag ammar ska jag absolut vara hemma. Sen ska vi dela lite på föräldraledigheten. Vi har en plan för hur vi vill dela upp det, men har inte kollat med våra arbetsgivare än. Den ser ut så här: Man jobbar 2 dagar ena veckan och 3 nästa vecka, så att båda är hemma 50%. På det sättet jobbar vi lite, men någon är alltid hemma heltid med barnet. Det känns som om det passar oss.
Men när vi kan börja med det...hur ska jag kunna svara på det?! Ammar jag 5 månader? sju? nio? Ingen aning. Kanske inte fungerar alls. Svårt att meddela arbetsgivaren tycker jag. Rent lagligt är det ju 2 månader innan man ska meddela att man tar föräldraledigt, men jag hittar ingenstans att man MÅSTE tala om hur länge man tänkt sig. Sen har jag för mig att det är en månad innan man vill börja jobba igen som man måste meddela det.

Nä fram för att folk själva ska få bestämma hur de vill dela upp tiden!
Undrar hur busigt väder det kommer bli idag. Hoppas att man kan ta sig hem på sommardäck...

6 kommentarer:

  1. WORD! Håller helt och hållet med om att man borde få fördela det hur man vill!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa! De kan få ge oss fler dagar totalt istället tycker jag :-)

      Radera
  2. Jag gillar inte heller det här med att det ska delas precis lika. Tror att det ofta gynnar de som redan har det bra ekonomiskt ställt. Och som sagt ibland finns det omständigheter som gör att det inte är lämpligt att dela lika. Vi kommer inte dela lika eftersom husbandet pluggar och vill bli klar med sina studier. Fördelen med att jag är föräldrarledig och husbandet pluggar är att vi får mycket mer tid tillsammans som familj än om en av oss skulle jobba. Det är riktigt mysigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju som ni har en jättebra lösning! Perfekt att kunna plocka russinen ur kakan :-) Det optimala måste ju vara att båda får vara hemma så mkt som möjligt!

      Radera
  3. Klurigt det där. Vi har inte bestämt ännu. Med tanke på att min sambo är diabetiker så vill jag nog vara hemma större delen av tiden. Ska de då tvinga mig att inte vara det, låter lite knäppt. Tycker man ska få välja själv. :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan ju tycka att var och en borde få bestämma som det passar just DEN familjen bäst. Alla har väl barnets bästa i tankarna får man hoppas?!
      Tycker det är bra att båda ska ha lika stor RÄTT att vara hemma, men sen måste man få bestämma själv!!
      Kram

      Radera