Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 18 april 2012

Ny vecka igen! Vecka 24 (23+0)

Nu kan barnet känna skillnad på upp och ner.
Huden blir mindre genomskinlig efterhand som pigmenten tillkommer och den ser rynkig ut, eftersom kroppen producerar hud snabbare än den producerar fettet som ska fylla ut den inifrån.
Barnet kan förmodligen känna om det vänder på huvudet eller ej. Det beror på att innerörat, som styr kroppens balans, nu är utvecklat.
Ytteröronen är mjuka, men färdigutvecklade, och hörseln fungerar.
Barnet gillar verkligen att röra sig och det finns det fortfarande plats till.

Skäm bort dina fötter.
Din livmoder rör sig uppåt och når fram till naveln, där den knuffar dina organ uppåt och bort. Du kan uppleva halsbränna, utmattning, yrsel och ömma fötter.
Just därför är det dags att skämma bort dina fötter! Gå i bra och sköna skor. Ta ett fotbad när fötterna känns ömma. Ge dem uppmärksamhet. Dina fötter kommer att bära en stor del av vikten de kommande veckorna. Få fotmassage – kanske finns det någon därhemma som är ivrig att göra vad som helst för dig nu när du väntar ert barn?
info lånad från libero.se

Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Någon gång runt denna vecka är det dags för ett besök hos din MVC. Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt.

Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare. Livmodern når nu ovanför naveln. Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.
Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.
Även tänderna och tandhygienen påverkas av en graviditet.
info lånad från gravid.se

Om barnet föds vid den här tidpunkten i graviditeten har det en god chans att överleva, även om risken för komplikationer är stor. Vikten är ca 600 gram och längden ca 30 cm.

Barnet tränar sin finmotorik ofta och sparkarna känns mer tydligare. Barnet växer och nu börjar det bli trängre i magen. Balansorganet har utvecklats vilket gör att barnet kan skilja på vad som är upp och ner. Lungorna börjar att tillverka ett ämne som kallas surfactant. Detta ämne är livsviktigt för att hindra lungorna från att kollapsa vid utandningen.
Vissa gravida kan svullna om benen och samla på sig vatten. Detta märks ofta vid dagens slut om man har stått och gått mycket. För att undvika detta kan du använda stödstrumpor, samt lägga upp benen på en kudde så att de kommer i högläge när du ligger ner. Det är mycket möjligt att den blivande pappan nu kan känna barnets sparkar och rörelser från magens utsida.
info lånad från gravidkalender.se

Bebisen

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram.
Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.
Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.
Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

Du
Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.
Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.
Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen.
Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.
info lånad från blimamma.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar