Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 14 mars 2012

Vecka 19 (18+0)

Vecka 19 är här!

Vecka 19 – Halvvägs i graviditeten

Tillsammans väger nu livmodern, fostervattnet och fostret och ungefär 1 kg. Fostret är drygt 15 cm långt och väger runt 240 gram. Lite hår har börjat växa på huvudet och bebisen har fått ögonbryn.
Livmodern fortsätter växa och slutar nu strax under naveln. Runt vecka 19 rekommenderas vissa kvinnor att ta extra järntillskott.
I vecka 19 är hjärnans nervtrådar kopplade till kroppens muskler och kan nu kontrolleras medvetet av fostret. Du är nu halvvägs i graviditeten och livmodern fortsätter nu att växa ca 1 cm varje vecka. Mammans viktökning har tagit ytterligare fart, inte minst pga att brösten växer.
info från gravidkalender.se

Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan. Läs mer om järntillskott.
Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.
info från gravid.se

Livet i livmodern
Barnets hörsel utvecklas mellan vecka 15 och 20. Även om livet i livmodern är stillsamt är det inte ljudlöst och det kan barnet nu få glädje av. Barnet hör ditt blod strömma och det hör dina hjärtslag. Det hör när dina tarmar bubblar och när du nyser, hostar, rapar eller skrattar. Barnet blir på ett tidigt stadium medvetet om din röst.
De nervceller i hjärnan som har med smak, känsel, lukt, syn och hörsel att göra blir mer specialiserade och skapar mer komplexa förbindelser.
Ett lager fett, som mest liknar deg, skyddar den växande huden mot fostervattnet. Det kallas fosterfett och sitter fast i lanugohåren.
info från libero.se

2 kommentarer:

  1. Tiden går verkligen fort! Idag var vi på rul och vår bebis såg ut att må bra. Tyvärr ville den inte visa upp sitt kön.. Så det får vi se i augusti:)

    SvaraRadera
  2. Vad bra att den mådde bra i alla fall - det är ju huvudsaken!
    Spännande att få vänta och se :-)

    SvaraRadera