Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 28 mars 2012

Vecka 21 (20+0)

Vecka 21 – Ökat välbefinnande

Från och vecka 21 vecka ökar skillnaderna i storleken hos olika barn. Vikten är ca 350 gram och längden ca 27 cm från hjässa till häl. Barnet tränar matsmältningsorganen genom att svälja fostervatten och kissa. Alla fingertopparna är täckta av små naglar.
Under de kommande veckorna mår de flesta gravida kvinnor som bäst. Du har fått en tydlig gravidmage, men den är än så länge inte så stor att det är tungt och jobbigt. Tröttheten har minskat och många upplever en ökad energi och ork.
Oron för missfall har nu avtagit betydligt och de besvär och åkommor som kan komma i slutet av graviditeten har oftast inte dykt upp ännu. Vissa kan dock känna av foglossning vilket är helt naturligt när bäcken och fogar luckras upp. Om du är besvärsfri, passa på att njuta av denna underbara tid!
info lånad från gravidkalender.se


Huvudet växer

Barnets huvud har vuxit tre mm i diameter sedan förra veckan. Håret växer och nu finns det ögonbryn!
Tarmarna har utvecklats så att barnet kan ta upp näring från fostervattnet som det sväljer. Även om det främst är moderkakan som förser barnet med mat passerar en del av den nu genom tarmarna och ner till tjocktarmen. Barnets första avföring, som kallas mekonium, samlas alltså redan i tarmarna. Det är en grönsvart till ljusbrun substans, som barnet utsöndrar genom tarmen före, under eller efter förlossningen.
Barnet är nu hälften så långt som det kommer att vara vid födseln, men väger bara 10 procent av sin födelsevikt.

 
När du når den här veckan är din midja garanterat helt försvunnen. Nu har du svårt att dölja din graviditet. Kanske upplever du att du lägger på dig mest under de kommande veckorna. Även om din kropp kräver mat är det bra om du försöker undvika alltför mycket sötsaker som choklad, chips, kakor och glass.

Dina mjölkkörtlar har utvecklats stadigt ända sedan du blev gravid och du kanske redan märker att det sipprar ut lite vätska ur brösten. Det kan kännas lite underligt.
Du märker kanske att dina ben och fötter är svullna, särskilt i slutet av dagen – 75 procent av alla gravida lider av svullna fingrar, vrister och fötter. Ett gott råd är att använda stödstrumpor. Det är både effektivt och skönt och även ett bra sätt att undvika åderbråck. Det finns i dag många modeller som ser ut som vanliga strumpbyxor.
info lånad från libero.se

Om barnet

I början av denna vecka är fostret 18 veckor gammalt. Nu börjar hon/han ta små sovstunder, även om ett regelbundet sovmönster inte har utvecklats ännu. För det mesta sover fostret när kvinnan rör på sig och vaknar när hon sätter eller lägger sig ner. Vissa foster har nu hittat sin favoritsovställning.
Nu börjar ögonbrynen växa. Flickfostrets livmoder blir fullt utvecklad denna vecka och slidan börjar ta form. Det bruna fettlager som hjälper fostret att hålla värmen täcker nu hals, bröst och ljumskar.
Nu täcks också huden av ett vaxlager. Det består av döda hudceller, celler från lanugohåret och olja från hudkörtlarna. Vaxlagret skyddar fostret från hudinfektioner. En del av det är kvar vid förlossningen och gör barnet halt, vilket underlättar passagen genom födelsekanalen. Nyfödda har ofta kvar lite vax i hudvecken.

Till föräldrarna
Många kvinnor börjar nu känna sig varma, vilket är helt naturligt eftersom sköldkörteln är mer aktiv och ämnesomsättningen är 20 procent högre än annars. På nätterna svettas många för att kyla ner kroppen. Det är viktigt att dricka mycket vatten.
info lånad från babyvarlden.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar