Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 21 mars 2012

Vecka 20!

Vecka 20 – Som en honungsmelon


Längd: 17 cm I denna vecka väger barnet ca 300 gram och är ca 17 cm långt mellan huvud och stjärt. Ungefär lika stort som en honumgsmelon. Fram till denna vecka är nästan alla barn lika stora. De kommande veckorna ökar olikheterna.
Barnets medvetna tänkande börjar ungefär vid den här tiden av graviditeten. Spela gärna musik för barnet i magen. Barnet tycker om upprepningar och känner igen en melodi om du spelar den ofta. Du kanske märker att barnet rör på sig extra mycket när du t ex sjunger eller spelar en speciell låt upprepade gånger. Ett nyfött barn känner igen musik som det hört när det låg i mamman mage. Rätt fantastiskt, eller hur!?

För er som är blivande mamma och pappa kan det nu komma en förfrågning från MVC om ni vill delta i en föräldragrupp. Gruppen träffas ca fyra gånger de kommande veckorna. En barnmorska håller i träffarna och tar upp ämnen som graviditet, förlossning, amning och föräldraskap. Träffarna ger er möjlighet att träffa andra blivande föräldrar att byta tankar och funderingar med. Kanske finner ni vänner för livet!
info från gravidkalender.se



Ungefär vid den här tiden är det dags för ett nytt besök hos MVC. Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser. Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen. Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.


Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.
info från gravid.se

Ett steg närmare fingeravtryck. Barnets hud blir tjockare. Den börjar utveckla flera lager. Ett av lagren innehåller ytmönster till fingertoppar, handflator och fotsulor. De här mönstren, våra fingeravtryck, är genetiskt förutbestämda.
Hjärnan genomgår en intensiv utveckling. Barnet behöver flera hundra miljoner nervceller för att kunna använda sina muskler. Utvecklingen av nervbanorna innebär att det redan nu kan röra sig medvetet och koordinera sina rörelser, t.ex. suga på tummen och dricka fostervatten.
Huvudets diameter är ca 43 mm.

Grattis! Nu har du kommit halvvägs! Din livmoder befinner sig säkert tätt intill naveln.

Är du trött igen? Efter ett par veckors välbefinnande känner många kvinnor att tröttheten återvänder. Det beror på att du har ökat vätskemängden i ditt blod till det dubbla. Därför är det en bra idé att du fortsätter med järntillskottet. Prata med barnmorskan.
info från libero.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar