Lilypie Second Birthday tickers>

torsdag 26 januari 2012

Vecka 12

Vecka 12 är här (vecka 11+1) och det känns lite som den magiska veckan. Klarar sig fostret den här veckan också så sjunker ju missfallsrisken. Hoppas hoppas!!

Vad händer i vecka 12 då?

I vissa landsting erbjuds man i vecka 12-14 att göra ett NUPP / KUB-test, vilket innebär att man via ultraljud gör kontroller för att utläsa eventuell förhöjd risk för kromosonskada. Det finns även privata kliniker som erbjuder ultraljud, i Stockholmsområdet finns t ex Ultraljudsbarnmorskorna och i Malmö finns Emma Ultraljudsklinik. Läs mer om Ultraljud här. Runt v.12-14 erbjuder många landsting även ett läkarbesök.

Ditt barn är ca 60mm långt från huvud till stjärt och vikten är omkring 18g. Barnets huvud blir rundare i formen och hon eller han ser mer och mer ut som ett människobarn från topp till tå. De inre organen fortsätter att utvecklas, speciellt hjärnan. Fingrar och tår har delat på sig och skelettet blir allt hårdare. Könsorganen börjar formas i enlighet med fostrets kön.
Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Matsmältningssystemet klarar nu att tillgodogöra sig glukos (socker) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet.
Även tänderna och tandhygienen påverkas av en graviditet, läs gärna mer på vår sida om tänder och tandvård under graviditeten och hur man kan förebygga eventuella problem.
Nu kan du teckna en gratis MammaBarn försäkring hos TryggHansa. De har även Barnförsäkring som gäller från vecka 26!
Info från gravid.se


För de flesta gravida är denna vecka mycket speciell. Runt vecka 12 minskar nämligen chanserna för att få missfall betydligt. Detta innebär att många kvinnor känner sig mer bekväma med att sprida nyheten att de väntar barn officiellt.

Nu har kvinnan gått upp ca 1,5-4 kg i vikt. Vissa har säkert gått upp mer i vikt medan andra kanske inte har gått upp ett gram. För många börjar det värsta illamåendet och tröttheten att minska. Detta beror på att halten av hcg i blodet börjar sjunka runt vecka tio. Många har dock besvär betydligt längre.
Allt finns nu på plats och det lilla fostret behöver bara växa och växa. Fostret är 5-6 cm långt och väger ungefär 15 gram. Ansiktet är tydligt mänskligt och fötterna mäter knappt 1 cm. Fostret kan redan nu uppleva livet inne i livmodern med hjälp av olika sinnen. Hörseln är det första sinnesorgan som anläggs och fostret kan nu uppfatta ljud. Då hjärnan nu är helt utvecklad, kan fostret även reagera på beröring och smärta. Smaklökarna börjar nu bildas, vilket gör att det kan känna igen olika smaker. Kvinnan bör tänka på vad hon äter och dricker eftersom all näring till fostret nu passerar via moderkakan.
Info från gravidkalender.se

1 kommentar:

  1. Grattis tii vecka 12!! Sköönt:)
    Haha kanske lite svårt att vänta med att berätta till månad 8:))
    Söt body du köpt till bebben.. Kliar i mina fingrar, vill köpa massor!!
    Kram

    SvaraRadera