Lilypie Second Birthday tickers>

torsdag 10 maj 2012

Foglossningstips och storhandling from hell

Igår var jag och handlade. Största vagnen på ICA Maxi. MEN det gick faktiskt bättre den här gången. Jag tog det jättelugnt och istället för att som vanligt stressa på så strosade jag omkring på ICA och vagnen var inte alls lika svårkörd då :-)
Självscannade som vanligt. Smidigt att slippa lyfta allt mer än en gång. Trodde jag ja. Avstämning...
Fick packa upp alla varor själv och sen packa i alla varor igen. Ont ont ont. Kunde med nöd och näppe ta mig till bilen igen... Nästa gång tänker jag f-n stå med armarna i kors så kan de packa i och ur själva. Allting stämde (såklart) så förhoppningsvis dröjer det ju LÄNGE tills nästa avstämning. Har inte missat någon vara en enda gång!

Men som tur är har Dags för en liten delat med sig av en massa tips mot foglossningssmärtor här!
Nu ska vi se hur jag sköter mig... :-)

Stå med tyngden på båda fötterna, mitt under hålfoten. Sitt ner när du klär på dig på underkroppen (strumpor, skor och byxor). Jorå, här sköter jag mig. Står med så jämn fördelning som möjligt, annars gör det ju så ont. Strumpor MÅSTE jag sitta ner för att ta på mig. Stol nere vid duschen och stol i hallen. Sitta på sängen fungerar också. Skor har jag valt några jag kan kliva i och samtidigt hålla i långt skohorn. Senare i sommar blir det foppatofflor ;-)


Gå med korta steg i ett lugnt tempo. Undvik ojämnt underlag Stegen blir kortare och kortare. Har ett betydligt lugnare tempo nu än förr! Ojämnt underlag kan man ju inte göra så mycket åt.

Ha på dig skor som sitter stadigt på foten (typ gympaskor). En sviktande sula är bra.
Gympaskor - check :-)

Ha en kudde i svanken när du sitter ner (speciellt när du sitter i bil eller på en biosalong)
Har ingen i bilen, däremot i soffan ibland.

Ha benen ihop när du reser dig och sätter dig ner. Använd armstöden på stolen om sådana finns.Hahaha, jorå, även sambons ben fungerar när det inte finns armstöd i närheten (i soffan t.ex.).

Gör knipövningar dagligen
Började med det för 1-2 veckor sen då jag råkade nysa samtidigt som jag var kissnödig. Ingen trevlig upplevelse och jag är tacksam att jag var hemma och kunde både duscha och byta kläder...

Vila på sidan med kuddar som stöd. När du ska vända dig om stöd dig på underarmarna och ha magen nedåt mot madrassen.
Ligger bara på sidan. Är obekvämt till och med att halvligga på rygg i soffan. Däremot gör jag tydligen helt fel när jag vänder mig från en sida till den andra. Jag rullar via ryggen och biter ihop eftersom det gör vrålont. Är ju inte helt angenämt att rulla runt med magen nedåt heller...men kanske gör mindre ont? Måste provas :-)

Undvik de rörelser som gör ont så gott det går. Variera din arbetsställning ofta.
Jo, klart man försöker undvika att ha ont. Går ju som en anka, sakta sakta och låter bli tunga lyft så mycket det går och att böja sig framåt etc.


Undvik trappor. Om du går i trappor gör det som ett litet barn (två fötter på samma trappsteg)
Helt omöjligt. Jag HATAR hissar i allmänhet och jobbets gamla skraltiga i synnerhet så jag går hellre i trappor hur ont det än må göra. Men jag går sakta och tar ett steg i taget istället som förr då jag oftast skuttade 2 steg i taget uppför trapporna.

Sitt inte med benen i kors och sitt inte för långa stunder. Sitt inte i mjuka djupa möbler.
Det är ju så skönt att sitta med benen i kors, men inte nu längre. Numera är det skönt i 10 sek, sen obekvämt. Ibland sitter jag länge på jobbet, det märks!
Soffan hemma är skön att sitta i, men oj så svårt det blivit att ta sig upp ur den bara senaste 2 veckorna. Men var ska jag sitta då? På en pinnstol när sambon myser i soffan? Skulle inte tro det... ;-) :-P

Undvik lyft och bära i onödan. Ryggsäck är bättre än axelremsväska.
Jo, det vore ju bra. Men nu har jag ju ett jobb att sköta och många är sakerna som ska lyftas och bäras. Försöker använda rullvagn och skjuta/dra över saker istället för att lyfta, men andra moment går inte att undvika. Lyfter en hel del i jobbet tyvärr så även om sambon kånkar vattenhinkar och höbalar hemma så får jag ont ändå pga jobbet.
Har axelremsväska, men längsta stunden jag bär den är på ICA så det får funka. Annars är det ju bara till/från bilen och det är ju ingen sträcka alls att tala om.

Summa summarum. Jag sköter mig nog hyfsat redan, men finns vissa knep att prova och se om det funkar bättre!
Tusen tack för tipsen!!!
Funderar på om man skulle kontakta en sjukgymnast kanske? Eller så står jag helt enkelt bara ut i 9 veckor till så är det ju semester sen. Ska nog ta och införskaffa mig ett bäckenbälte i alla fall. Även om det kanske inte tar bort all smärta så är ju all förbättring till det positiva!

2 kommentarer:

  1. Typiskt att få avstämning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det. :-) Säkert ett år sen sist, men just NU var ingen hit.
      Hade ju varit en helt annan sak om sambon varit med. Jag förstår ju att de måste kolla av ibland.

      Radera