Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 9 maj 2012

Ny vecka! Vecka 27 och tydligen därmed också tredje trimestern enligt blimamma.se!

Bebisen
Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.
Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du
Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.
info lånad från blimamma.se

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.
Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.
info lånad från gravid.se

Vid den här tiden av graviditeten tyder mycket på att barnet börjar att drömma. Man har nämligen kunnat observera att barnet har REM-sömn. Barnet väger ungefär som ett mjölkpaket, ca 1 kg. Man börjar nu mäta barnet från huvud till häl och inte från huvud till stjärt som tidigare.

Som gravid kanske du besväras av halsbränna, svullna vader eller andra besvär. Vid halsbränna bör du undvika fet, stark och rökt mat, samt citrusdrycker, juice och kaffe. Prova istället produkter som neutraliserar syran såsom filmjölk, yoghurt, mandlar eller gå till apoteket där det finns lindrande receptfria preparat.
Ligg gärna med huvudet högt när du vilar eller sover. Svullna vader eller ben beror på att mer vätska bildas i kroppen under graviditeten. För att motverka detta är det bra om du rör på dig, sitter med benen högt när du vilar eller införskaffar ett par stödstrumpor som får fart på cirkulationen.
info lånad från gravidkalender.se

Fötterna är fyra cm långa.

Nu liknar barnet en tunnare, mindre och rödare variant av hur det kommer att se ut vid födseln. Även om systemen inte är helt färdigutvecklade ännu har barnet vad som krävs för att överleva utanför magen.
Nu öppnar barnet sina ögon. Ögonen kan skilja på ljus och mörker och de öppnas och stängs och tittar åt båda hållen – barnet tränar sina ögonmuskler.
Foten är nu fyra cm, låret är fem cm och huvudets diameter är sju cm.
Nu börjar revbenen, mellangärdet och magen att pressas samman på dig. Den tunga magen blir en belastning för ryggen. Nästan 50 procent av alla gravida har ont i ryggen någon gång och många av dem har det vid den här tidpunkten. Börja att göra stretchövningar för ryggen – det hjälper. Ta ett härligt varmt bad. Ömma ryggmuskler mår bra av lite mjuk massage – kanske finns det någon därhemma som kan ge dig lite skön massage.

Mängden fostervatten har nu halverats, så det är lättare att se om det är en armbåge, en hand eller en liten fot som buffar på dig.
info lånad från libero.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar