Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 30 maj 2012

Ny vecka igen! Vecka 30 (29+0)

Nu har tre fjärdedelar av graviditeten passerat och det är bara tio veckor kvar. Det blir bara mindre och mindre plats för barnet i livmodern, men än så länge finns det tillräckligt med plats nog att göra kullerbyttor.

Barnet väger ca 1,5 kg och är ca 27 cm långt från huvud till rumpa. Det fortsätter att öva på andningen genom att dra i sig fostervatten via den översta delen av luftvägarna. Denna träning stärker lungorna och får dom att mogna. Barnets hjärna veckar ihop sig mer för att få plats och hjärnan fortsätter att växa.

Kvinnans mage är nu ordentligt rund och barnet gör sig ständigt påmint genom ganska kraftiga rörelser och sparkar. Vid den här tidpunkten brukar den gravida kvinnan känna av om barnet hon väntar är livligt eller lugnt. För en del förstföderskor kanske barnet huvud nu fixeras. Huvudet tränger ner i bäckenet och ligger kvar så fram till förlossningen. För omföderskor brukar fixeringen ske några veckor senare på grund av att barnet har mer plats att röra sig på. Om man väntar tvillingar brukar ett extra ultraljud ske runt vecka 30.
info lånad från gravidkalender.se

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.

Kanske känner du att du vill spendera mer tid hemma nu i slutet av graviditeten.
Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.
info lånad från gravid.se

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.
Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka
Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du
Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.
Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.
info lånad från blimamma.se


Hjärnan fortsätter att utvecklas och får fler och fler rynkor, och lungorna är nu nästan helt färdigutvecklade. När barnet övar sig på att andas riskerar det att få hicka, som du upplever som små ryckningar eller sprittningar i livmodern. Det kommer du att uppleva ofta under de kommande veckorna.
Kroppen växer och det bildas mer fett under huden.

Toalettjakten

Välkommen till den sista delen av din graviditet! Hur mår du? Det här kan vara en tung tid – både fysiskt och mentalt. Många säger att de känner sig trötta och då och då upplever ”förvärkar”. Glöm nu inte att ta en paus under dagens lopp (om du har möjlighet till det), då du sitter med benen högt. Ät nyttigt, ta en promenad och gör sådant som får dig att må bra. Lyssna på din kropp och var snäll mot den – du har fortfarande 10 veckor kvar, då barnet ska växa sig stort!
Känner du dig konstant kissnödig? Kanske har du svårt att hålla tätt när du skrattar eller rör dig? Det är inte speciellt överraskande, för barnet fyller ut mer och mer och ger dina inre organ mindre och mindre plats. Nu är det din blåsa som kommer i kläm och den kan inte rymma lika mycket som den kunde förut. Gör dina knipövningar – det gynnar dig på många sätt.
info lånad från libero.se







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar