Bebisen
Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.
Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.
Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.
Du
Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg.
Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.
info lånad från blimamma.se
Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.
Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.
Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.
info lånad från gravid.se
Barnet fortsätter med att träna på att andas, hjärnan växer och börjar att formas. Det börjar bli trångt i livmodern, men det finns fortfarande plats över för lek och träning.
Barnet öppnar och stänger ögonen regelbundet och kan skilja på ljus och mörker. Om barnet utsätts för starkt ljus utifrån mammans mage, vänder det sig instinktivt bort från ljuset. Barnet börjar nu att minnas och lära sig saker. Vid en förlossning i denna vecka, har barnet goda chanser att klara sig utan men.
Moderkakan väger ca 400 gram och som kvinna är det vanligt att du gått upp ca 5-11 kg i vikt. Tänk på att ta hand om dig. Ät rätt, vila och rör på dig i den utsträckning du orkar. Tankar kring förlossningen kanske nu börjar dyka upp. Vissa känner mycket oro och rädsla inför det som komma skall. Ta kontakt med din barnmorska, en kurator och prata med din sambo om hur du känner. Det finns hjälp för alla att komma över en eventuell förlossningsrädsla. Glöm inte bort det viktigaste! Din kropp är skapt för att föda och att för varje värk kommer du ett steg närmare ditt efterlängtade barn.
info lånad från gravidkalender.se
Från sjunde månaden är barnets tillväxt beroende av förmågan att producera insulin. Insulin låter socker från blodet tränga in i fettcellerna och när sockret har kommit in i cellerna stimulerar insulin ämnesomsättningen till att producera protein och socker. På så sätt bidrar insulin till uppbyggnaden av en smula kroppsfett. Nu blir barnets kropp alltså mer trind och rund.
Tänk på att ditt barn har mer än tiodubblat sin vikt på 11 veckor! Från och med nu ökar det sin vikt med 27 gram varje dag.
Här är ett betryggande faktum: nio av tio barn som föds vid den här tidpunkten överlever.
Barnet växer och det känns i din kropp – du är lite tyngre och svettas mer. Har du dessutom märkt att du blir andfådd lite snabbare än vanligt? Det är helt normalt. Det beror på att barnet växer och att det finns mindre plats för din mage och dina lungor.
Ditt hjärta slår också lite snabbare (för att transportera runt den ökade blodmängden) och därför andas du lite snabbare än vanligt.
Men även om den har börjat bli lite mer krävande har du kanske också upptäckt att du har fått mer kontakt med den lilla människan inuti dig? Om du trycker lätt på magen är det kanske någon som trycker tillbaka. Be din barnmorska att hjälpa dig att känna igen barnets olika kroppsdelar. Det är kul att veta om det är en fot eller en hand som gör sig känd, eller om du smeker ett huvud eller en liten rumpa.
info lånad från libero.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar