Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 20 juni 2012

Ny vecka 32+0 och 2 kg bebis :-)

Vecka 33 (32+0) är här!

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.


Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.
info lånad från gravid.se

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.
Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.
När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.
Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.
Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du
Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!
Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.
info lånad från blimamma.se
Ökar nästan 250 gram i veckan!

De närmaste fyra veckorna växer barnet otroligt mycket.
Det sover mycket och eftersom det går att se andetagen även under sömnen vet vi att andningscentret i hjärnan har utvecklats.
Musklerna har utvecklats, huden har slätats ut och lanugohåren börjar att ramla av, även om det efter födseln fortfarande kan sitta lite kvar på barnets rygg eller skuldror.
Vid den här tidpunkten har de flesta barn ställt sig med huvudet i bäckenet och är redo att gå vidare. Om du är omföderska ställer sig barnet kanske inte i den här positionen förrän förlossningen sätter igång.
Barnets förmåga att reglera kroppstemperaturen utvecklas – det kan nu svettas, vilket barn som föds tidigare än i denna veckan inte kan.

Har du märkt att magen sjunker något? Kanske är det för tidigt ännu, men då vet du i alla fall vad du har att se fram emot! Några veckor innan sammandragningarna börjar eller i samband med sammandragningarna märker du kanske att din mage förändras. När barnets huvud rör sig ner i förlossningskanalen, sjunker allting nedåt.
Några upplever det som en befrielse, eftersom det blir lättare att andas. Andra påstår att de har fått midjan tillbaka ...
Du ska inte bekymra dig om du inte upplever att magen sjunker. Det sker inte vid alla graviditeter. Det är också helt normalt att magen inte sjunker förrän precis innan eller under förlossningen.
Det kan vara lite obehagligt när huvudet rör vid bäckenbottenmuskulaturen – det är en stickande känsla, som om den domnar bort. Prova att ligga på sidan – det minskar trycket på bäckenet, nerverna och blodkärlen i bäckenområdet.
info lånad från libero.se

Barnet väger denna vecka ca 2 kg och är ca 42 cm långt. Lungorna är nästan färdigutvecklade och barnet fortsätter samla på sig fett som skyddar huden. Barnet märker av om det är dag eller natt, eftersom det lärt sig att skilja på ljus och mörker.

Huden blir nu mindre röd och mer slät och barnets skelett börjar att hårdna. Benen i kraniet har dock ännu inte växt ihop och är fortfarande mjuka. Detta underlättar förlossningen då barnets huvud pressas samman på vägen ut.
Den gravida kvinnan och hennes partner har nu säkert börjat tänka på förlossningen. Att skriva ett förlossningsbrev kan vara en bra mental förberedelse. I brevet kan du ta upp vad du önskar för smärtlindring, hur din graviditet har varit, om du tränat profylax, om det finns något du är rädd/orolig för och om du behöver extra stöd kring något. Ta även upp om du har några specifika önskemål under förlossningen som te x dämpad belysning, musik, partnerns roll m.m. Det är dock viktigt att komma ihåg att förlossningbrevet ska ses som ett verktyg och inte en manual. Det går ju aldrig går att förutspå exakt hur en förlossning kommer att gå.
info lånad från gravidkalender.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar