Lilypie Second Birthday tickers>

onsdag 27 juni 2012

Vecka TRETTIOFYRA - hjälp nu går det FORT!!

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.
Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.
Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder.
info lånad från gravid.se

Barnet väger nu runt 2250 gram och är ungefär 45 cm långt. Underhudsfettet ökar för att skydda barnet mot temperaturskillnader om det skulle födas. Organen är helt färdiga men lungorna behöver lite mer tid på sig för att mogna.
Barnet reagerar på mammans och pappans röster och trots att det är väldigt trångt i livmodern nu kan kvinnan fortfarande tydligt känna hur barnet rör på sig. Det går även att uppfatta åt vilket håll barnet ligger. Om du känner mycket sparkar och rörelser på höger sida så är barnets ben och fötter sannerligen placerade åt det hållet. De allra flesta barn ligger faktiskt vända åt höger i livmodern.

Vissa gravida får problem med klåda, vilket uppkommer när huden tänjs ut. Om klådan är begrånsad till ett visst område räcker det med att smörja det angripna hudpartiet med salva eller mjukgörande hudkräm. Om du däremot har klåda över hela kroppen bör du kontakta sjukvården då det kan vara ett tecken på att du har förhöjda levervärden. Detta bör då undersökas och övervakas.
info lånad från gravidkalender.se

Bebisen
Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.
Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.
Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.
Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Du
Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.
Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.
info lånad från blimamma.se

Barnet
Fötterna är sex till sju cm långa.
Barnet är nu fullt utvecklat och dess kropp har antagit sina rätta proportioner. Det har blivit starkare och du kan känna rörelserna ännu tydligare än förut.
Huden är lätt pigmenterad.
Pupillerna är nu väl utvecklade och de kan utvidga sig och uppfatta ljus, så att barnet kan se skillnad på natt och dag. En del menar till och med att barnets ögon kan fokusera.
Barnet kan känna igen din och din partners röst.

Du
Har naveln börjat puta ut? Du börjar kanske bli öm under bröstkorgen, i synnerhet när du andas. Det beror på att livmodern håller på att bli riktigt stor. Under graviditeten ökar livmoderns vikt minst 10 gånger och dess volym minst 50 gånger. Du går upp ungefär ett halvt kilo i veckan hela tiden.
Okej, då var vi framme vid vecka 34 och det är ”bara” sex veckor kvar. Det kan kännas som en evighet, när du väntar och längtar efter att få din kropp tillbaka. Man lockas ibland att tro att de kvinnor som säger ”nu är det bara sex veckor kvar” aldrig har varit gravida själva ...
Glöm inte att göra bäckenbottenövningar! De hjälper dig med läkningsprocessen och med återuppbyggnaden av dina muskler.
info lånad från libero.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar