Genom att övervaka barn i magen under längre perioder med hjälp av ultraljud har man kunnat visa att de drömmer medan de sover – det är i alla fall så man tolkar det, för barnets ögon rör sig på samma sätt som sovande vuxnas ögon när de befinner sig i REM-fasen av sömnen.
Känns dina ben svullna? Kan du inte längre få på dina ringar? Vid den här tidpunkten är det inte ovanligt att man börjar få lite vatten i kroppen. Din kropp producerar ända upp till 50 procent mer blod och kroppsvätska under graviditeten för att uppfylla barnets behov. En del av den vätskan sipprar in i din kroppsvävnad. När din växande livmoder trycker mot venerna i bäckenet blir blodgenomströmningen i din underkropp försämrad. Det pressar vätska ner i dina ben och fötter, så att de blir svullna. Det är som regel inte farligt, men för att vara på den säkra sidan mäter barnmorskan ditt blodtryck varje gång du träffar henne.
Vad ska man göra åt det? Undvik att sitta med benen i kors! Det hindrar genomströmningen ännu mer! Sätt dina ringar på en kedja och bär dem om halsen. Och ja, drick mycket vätska, rör dig för att öka cirkulationen och vila dig med benen högt!
info lånad från libero.se
Bebisen
Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.
Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.
Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem inuti livmodern.
Du
Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.
Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.
Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.
info lånad från blimamma.se
Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.
Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.
info lånad från gravid.se
Barnets hår på huvudet kan nu ha blivit några centimeter långt. Längden på barnet är ca 40 cm från huvud till fot och vikten är ca 1,6 kg. Barnet fyller upp större delen av kvinnans mage och kvinnan kan känna sig tung och otymplig.
De sista veckorna av graviditeten behöver kvinnan vila allt oftare. Precis som i början av graviditeten är det vanligt att man de sista veckorna känner sig extra trött. Ta vilopauser ofta och ät ordentligt. Kvinnans lungkapacitet har ökat vilket är en förutsättning för att orka syresätta sig själv och barnet. Om kvinnan går på kontroller hos barnmorskan, sker nu besöken var 14:e dag fram till förlossningen. Barnmorskan brukar vanligtvis kontrollera hur barnet ligger, lyssna på barnets hjärta, känna om livmodern och barnet har växt. Det är också vanligt att kvinnans blodvärde, blodsocker kontrolleras några gånger under graviditeten, samt att urinprov tas. Kvinnan kan nu ha lagt på sig ca 8-12 kg.
info lånad från gravidkalender.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar